Πώς να συντηρήσετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας

electronic cigarette maintenanceΤο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αποκτήσει εκατομμύρια «φίλους» σε όλο τον κόσμο αφού αποτελεί μια εναλλακτική για το κανονικό τσιγάρο. Ο τρόπος που δουλεύουν όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από την altersmoke η εν λόγω συσκευή είναι αρκετά απλός: ένας ατμοποιητής που τροφοδοτείται από μία μπαταρία, μετατρέπει σε ατμό το ειδικό υγρό «ατμίσματος» και ο ατμός αυτός εισπνέεται από τον χρήστη.

Παρόλα αυτά, πολλοί ανησυχούν ότι λόγω της φύσης και του τρόπου λειτουργίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των εξαρτημάτων του, θα υπάρχουν φθορές οι οποίες θα οδηγούν σε κόστη αντικατάστασης.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε ηλεκτρονική συσκευή φθείρεται όσο χρησιμοποιείται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να το συντηρήσουμε και να περιορίσουμε αυτή την φθορά, οπότε και να μη χρειαζόμαστε συχνά ανταλλακτικά ή επισκευές. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά πως πρέπει να συντηρούμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο μας για να λειτουργεί σωστά για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Συντήρηση ατμοποιητή

Ο ατμοποιητής είναι και το κύριο μέρος του ηλεκτρονικού μας τσιγάρου αφού αυτός είναι που στην ουσία μετατρέπει το υγρό της συσκευής στον ατμό που εισπνέουμε. Αυτό γίνεται μέσω μίας ειδικής αντίστασης που θερμαίνεται όσο χρειάζεται για να μετατρέψει το υγρό σε ατμό.

Πριν μιλήσουμε για τη συντήρηση του ατμοποιητή να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: η αντίσταση ΔΕΝ συντηρείται. Μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε την αντίσταση, αν νομίζετε ότι δεν αποδίδει όπως και όσο πρέπει, απλά αλλάξτε την. Το κόστος της είναι πάρα πολύ μικρό.

συντήρηση e-cig

Ο ατμοποιητής θα πρέπει να παραμένει καθαρός και κυρίως θα πρέπει να απομακρύνονται από αυτόν όλα τα υπολείμματα υγρού αφού με τον καιρό συσσωρεύονται σε συγκεκριμένα σημεία και δημιουργούν προβλήματα. Για να καθαρίσετε σωστά και αποτελεσματικά τον ατμοποιητή σας, θα πρέπει να γνωρίζετε να τον «λύνετε».

Αυτό συνήθως γίνεται ξεβιδώνοντας όσα μέρη του ηλεκτρονικού τσιγάρου σας είναι βιδωτά. Αν δεν είστε σίγουρος σχετικά με το τι μπορείτε ή πρέπει να ξεβιδώσετε, μπορείτε να πείτε στους υπαλλήλους του καταστήματος από το οποίο αγοράσατε τη συσκευή σας να σας δείξουν.

Αφού λύσετε τον ατμοποιητή σας λοιπόν, θα πρέπει να τινάξετε δυνατά το κάθε κομμάτι για να φύγουν τα υπολείμματα από το υγρό. Στη συνέχεια μπορείτε να τα σκουπίσετε καλά με μία πετσέτα ή χαρτοπετσέτες. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε και να τα πλύνετε, απλά φροντίστε να τα σκουπίσετε καλά και να τα αφήσετε να στεγνώσουν.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται μόνο για το μέρος του ατμοποιητή που έρχεται σε επαφή με τη μπαταρία. Αυτό θα πρέπει να το καθαρίσετε χρησιμοποιώντας μία μπατονέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα, κατά προτίμηση λευκό.

Καλό είναι αυτή η διαδικασία να γίνεται μία φορά την εβδομάδα ή ακόμη και δύο αν ατμίζετε πολύ.

Συντήρηση μπαταρίας

Η μπαταρία του ηλεκτρονικού σας τσιγάρου δεν διαφέρει σε τίποτα από μία απλή επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Αν θέλετε να σας κρατήσει πολύ λοιπόν, καλό θα ήταν να την φορτίζετε λίγο πριν αδειάσει τελείως και φυσικά να περιμένετε να φορτίσει πλήρως πριν να την ξαναχρησιμοποιήσετε.

Επιπλέον, επειδή κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν μικρές διαρροές υγρού από την αντίσταση, καλό είναι να καθαρίζετε το μέρος της μπαταρίας που βιδώνει στον ατμοποιητή με μία μπατονέτα με λευκό οινόπνευμα. Εννοείται πως θα πρέπει μετά να τη στεγνώσετε καλά πριν την ξανατοποθετήσετε στο τσιγάρο.

καθαρισμός ηλ τσιγάρου

Συντήρηση φορτιστή

Ο φορτιστής είναι το πιο «ανθεκτικό» μέρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου οπότε δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη συντήρηση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καθαρίζετε που και που με μπατονέτα και οινόπνευμα το σημείο στο οποίο βιδώνουν οι μπαταρίες για να προλάβετε φθορές από μικρές διαρροές υγρού αναπλήρωσης.

Εννοείται ότι ο φορτιστής δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο ρεύμα όταν τον καθαρίζετε και πως θα τον ξαναχρησιμοποιήσετε μόνο αφού στεγνώσει τελείως από το οινόπνευμα.

Αυτές οι γενικές συμβουλές ισχύουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, επειδή όμως υπάρχει τεράστια ποικιλία σε μοντέλα, ανταλλακτικά και εξαρτήματα, καλό είναι να ρωτήσετε το προσωπικό του καταστήματος σχετικά με τη συντήρηση του δικού σας ηλεκτρονικού τσιγάρου όταν το αγοράσετε. Το ιδανικό, φυσικά, είναι να προσπαθήσουν όλοι να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.